Shopping Cart
carcasa unitate pc buna cu racire

Carcasă unitate PC desktop – Este importantă?

De ce este importantă o carcasă de unitate PC desktop

Indiferent de cum îți tratezi unitatea centrală a calculatorului tău, fie că o numești ca fiind cea mai importantă parte a unui sistem desktop sau doar o cutie care găzduiește componentele importante, carcasa PC-ului este, de fapt, destul de importantă.

Carcasa unității unui PC desktop, componenta importantă ignorată de mulți

Motivul general pentru care mulți aleg un model anume este mărimea, spațiul necesar pentru toate componentele hardware.

Dar, de fapt, o carcasă a unității centrale oferă mult mai mult.

Factorii care fac o carcasă PC să fie una dintre cele mai bune sunt; în funcție de importanța fiecărui factor, îi vom enumera astfel:

  • Interior spațios
  • Izolare termică
  • Suport pentru sistem de răcire customizabil, pe aer sau lichid
  • Izolare fonică
  • Panouri din sticlă tratată
  • Iluminare RGB

Interior spațios

De ce un interior spațios este cel mai imprtant? Păi, ai putea sta timp îndelungat într-o debara mică, abia aerisită, făcând exerciții? Sufocant, nu?

Trebuie, de asemenea să ne asigurăm că carcasa pe care o vom cumpăra va suporta formatul plăcii de bază pe care o vom instala.

Un interior spațios al carcasei unității centrale asigură circulația optimă aerului, care, având spațiu suficient de plutire între componentele calde, are timp să se răcească. Nu mult, dar diferența e un plus care mai și primește ajutor de la designul general al carcasei, adică materialul carcasei plus suportul pentru sisteme de răcire custom.

Izolare termică

Materialul, sau o parte din care e făcută carcasa poate contribui contra supraîncălzirii aerului. Un material foarte bun conductor de căldură se poate răci la fel de repede cum se încălzește. Ce înseamnă asta? Adică un ventilator care recirculează aerul în interiorul carcasei (nu cel pentru coolerul CPU) poate reduce evident temperatura fiind ajutat de materialul carcasei care face schimb de temperatură foarte ușor. Îmi aduc aminte de carcasa mea de tablă căreia îi mai lua o oră să se răcească după ce opream PC-ul. Dacă erau atunci carcasele gândite așa cum sunt acum, clar cumpăram o carcasă bună.

Suport pentru sistem de răcire custom

Când te hotărăști să-ți transformi PC-ul de light-gaming într-un PC de gaming adevărat, vei afla că ai nevoie de un procesor puternic, niște memorie RAM în plus și o placă video puternică, componente care se vor încinge excesiv. Pentru a preveni deteriorarea prematură a acestor componente, specialiștii au zis că un sistem de răcire “premium” ține componentele, mai ales procesorul la temperatura optimă. Așadar, au creat sisteme de răcire voluminoase, dar care fac o treabă excelentă. Sistemele de răcire sunt voluminoase pentru că, în cazul unui sistem de răcire prin lichid este nevoie de o pompă de recirculare, conducte, un radiator și ventilator pentru a răci lichidul din radiator, care, ulterior este dus înapoi spre procesor ca să-și facă trezba. Exact ca la mașini.

Izolare fonică

Prin izolate fonică putem înțelege că fabricanții de carcase PC, prin anumite metode, construiesc carcase care nu numai ca indeplinesc o grămadă de cerințe, ci și reduc zgomotul făcut de ventilatoare.

Panouri de sticlă

Termopanul, ecranul la care privește mândru un gamer. Îți cumperi rând pe rând piese ca să-ți faci o unitate monstru, cu plăcuțele alea de RAM colorate, placa aia video masivă ce inspiră putere, coolerul ala baban care redă vizual confortul simțit de procesor în timp ce lucrează ca Arnold la sală. N-ar fi super să le expui printr-un geam cu lumini RGB pe fundal?

Pe lângă asta, geamul poate reduce și zgomotul, poate izola și termic o unitate centrală.

Iluminare RGB

Fița din ziua de azi, accesoriul care te face să lăcrimezi când îți privești din scaunul de gaming frumusețea aia de unitate care nu te lasă niciodată la greu.

Acest aspect a fost creat doar pentru design, iar, surprinzător, cererea a fost și este foarte mare la carcasele cu RGB, așa că, de ce nu?

Aspectele cele mai importante ale unei carcase de PC

Mărimea contează la carcasele pentru PC

Înainte de toate, trebuie să știi ce placă de bază vei cumpăra, sau dacă ai deja una, carcasa de care ai nevoie o vei cumpăra după formatul plăcii de bază.

Exista trei mărimi ale carcaselor: full tower, middle tower și mini-ITX

Carcasa unitate PC full tower

Elefantul de neignorat din cameră. Gigantul care atinge înălțimi de peste 70cm. În ciuda mărimii, pe care pe unii dintre noi n-o să ne încurce, aceasta este cea mai bine ventilată carcasă PC.

Carcasele full tower suportă toate formele de plăci de bază, și evident, și cel mai mare sistem de răcire vândut vreodată. Poți cumpăra un full tower doar dacă vrei, sau dacă folosești o placă de bază rară, extended-ATX, ori dacă plănuiești să pui pe ea cele mai masive componente, cea mai bună placă video pentru tine (care e destul de mare) sau sisteme de răcire prin lichid.

Carcasă unitate PC desktop middle tower

Cea mai răspândită formă de carcase PC care suporta toate formele de plăci de bază, înafară de extended-ATX.

Carcasele mini-ITX

Opusul carcaselor full tower care nu pot suporta decât plăcile de bază mini-ITX. Nu te aștepta să folosești un cooler pe lichid sau unul pe aer mai mare. De asemenea, nu toate plăcile video vor încăpea intr-o astfel de carcasă, iar acestea nu dispun de spațiu pentru mai multe componente hardware.

Aspectele importante ale oricărei carcase PC desktop

Sloturile pentru HDD și SSD: Înainte de toate, asigură-te că ai suficiente suporturi pentru unitățile de stocare de care ai nevoie.

Design care nu necesită scule: In ultimii ani, carcasele se pot demonta ușor, fară a mai fi nevoie de măcar o șurubelniță. Acest lucru facilitează operațiunile efectuate periodic, curățare sau upgrade.

Suport aranjament cabluri: Uită-te după carcase cu suporturi pentru managementul cablurilor, pare inutil, dar cablurile luate din calea aerului îmbunătățește circulația acestuia și răcirea.

Orificii pentru montarea unui cooler sau radiator: Niciodată nu știm când găsim o ofertă în urma căreia ne alegem cu un mare cooler pentru CPU. Având locul gata pregătit pentru upgrade, e un adevărat cadou.

Conectorii panoului din față: Dacă ai o mulțime de componente externe, fii atent la conectorii panoului din față a carcasei.

Ventilatoare și direcția aerului: Având mai multe ventilatoare în carcasă este un avantaj. Cu siguranță o să vrei minim două ventilatoare pe carcasă, înafară de cel al sursei și cel pentru procesor. Acestea funcționează ca și admisia mașinii, unde ventilatorul din față bagă aer în carcasă, iar cel din spate, ca eșapamentul, unde, după ce PC-ul și-a făcut treaba cu aerul rece primit de la ventilatorul din față, îl scoate afară. Asta se va întâmplă la nesfârșit, asigurând o temperatură optimă pentru componente.

Filtru de aer: Mai exact buretele ăla “inutil” care filtrează aerul, ventilatorul tragând înauntru aer fără praf. Chiar dacă ni se pare că avem o cameră curată, realitatea e alta. Atunci când ne mișcăm, molecule de praf, piele moartă, păr, scame etc. levitează în jurul nostru. Ventilatorul carcasei PC-ului trage în permanență aer, care, dacă nu ar fi filtrat, componentele ar fi deteriorate prematur sau am fi nevoiți să curățăm unitatea destul de frecvent.

Estompare zgomot: Unele carcase vin cu ceva material în plus, ca și la izolația unei case, se folosesc materiale care absorb zgomotele. Pentru chestia asta suntem CONTRA deoarece stă împotriva răcirii optime. Mai bine aud puțin ventilatorul decât să urmăresc cum ajunge temperatura la roșu.

Suport pentru sistem de răcire cu lichid: În ultimul timp, răcirile all-in-one pe apă au devenit foarte populare. Nu numai că arată complicat și interesant, dar nimic nu se compară cu o răcire premium față de o răcire standard. Dacă ai de gând să pui o astfe de răcire, ia în considerare suportul pentru radiator. Carcasele mini nu vor suporta acest tip de răcire, în schimb, carcasele mid tower suportă radiatoare de 240mm. Pentru radiatoare de 360mm vei fi nevoit să cumperi o carcasă full tower.

Acum că ți-am reamintit aspectele importante ce le-ai citit la inceputul articolului și ți-am spus de ce sunt importante pentru o carcasă de PC desktop bună, e timpul să vedem care sunt cele mai bune.

Cea mai bună carcasă PC full tower

Carcasa cea mai voluminoasă care îți permite să adaugi o mulțime de componente, chiar și cel mai mare sistem de răcire cu apă.

Cea mai bună carcasă PC middle tower

Carcasele cele mai răspândite care, de asemenea pot fi upgradate destul de mult (dar nu ca cele full tower) și este posibil să fi văzut la cineva o unitate de genul care să-ți fi plăcut.

Mai nou, mulți cumpără configurații preconstruite, care corespund deja cu cerințele multora. Puteți vedea, de ce nu, care sunt cele mai bune PC-uri de gaming.

Cea mai bună carcasă PC desktop mini-ITX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *